Kalmar

Socialt boxande i Norrliden

Det finns flera bevis för den sociala nyttan som många idrottsföreningar spelar. I norra delen av Kalmar har en boxningsklubb varit en viktig insats för ungdomarna i området.

En av dem som boxningen blivit som en livsstil för är Serwa Eliassi, 19 år, som vi möter i träningslokalen under Novahallen i Kalmar.

– Det som är fantastiskt med boxning är att vare sig man är ledsen, arg eller glad så kommer varenda känsla på boxningssäcken. Man känner sig stark både psykiskt och fysiskt och man träffar nya människor, det är det som är fantastiskt med boxning, säger Serwa Eliassi.

– Jag hade två kusiner som boxats här tidigare och de tyckte att jag borde börja, och jag fastnade direkt, säger hon.

I lokalen doftar det svett som blandas med parfymdoft från den tjejer som tränar boxning här. Röda och svarta boxningssäckar hänger från taket, de är aningen luggslitna men fyller sitt syfte och inbjuder till att slå på dem.

Tränaren heter Vladde Sanchez och han har under under fem år gjort en viktig insats för ungdomarna i norra Kalmar genom Nova Boxningsklubb där träningen domineras av tjejer och killar med invandrarbakgrund.

– I det här området, här i Norrliden är det viktigt överhuvudtaget med föreningar för närområdet. Tanken är att det ska nå barn, ungdomar och vuxna här i närområdet. Det är viktigt för alla, inte bara för just mig med invandrarbakgrund, det viktiga är att alla är välkomna här, säger Vladde Sanches.

Ove Lernå
ove.lerna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista