Oskarshamn

Erbjuder 100 procent kärnkraft

Kan du tänka dig 100 procent kärnkraft i dina elledningar? Ja det erbjuder nu Oskarshamn Energi sina kunder och tanken är energibolaget ska bli så klimatneutrala som möjligt.

Hans Jonsson Marknadschef på Oskarshamns energi säger till Sveriges Radio Kalmar att vi finns i en region där det finns kärnkraftverk och att det finns en efterfrågan.

Oskarshamns Energi kommer från och med årsskiftet att erbjuda alla sina kunder hundra procent kärnkraft i elledningarna när de tecknar nytt elavtal. Ett koncept som liknar Grön El, som kom för ett par år sedan. Grön el är alltså förnyelsebar energi från Vindkraft och vattenkraft, som de flesta energibolag idag erbjuder.

Skillnaden är att kärnkraftselen inte är förnyelsebar, men den ses ändå som mycket miljövänlig av många. Men Carl Bloom spårkrör för miljöpartiet i Kalmar län, och boende i Oskarshamn, är skeptisk till det nya kärnkraftsavtalet som erbjuds och menar att det stänger ute den mer miljövänliga gröna elen.

– Kärnkraften ska vara en parantes i vår energianvändning, vi har mycket större möjligheter att få fram förnyelsebar energi, säger han.

En annan aspekt med 100% kärnkraft är att man, precis som den gröna elen, aldrig kan garantera att man får kärnkraft i elledningarna, utan det handlar om energibolagens upphandling av elen, berättar Hans Jonsson på Oskarshamns energi.

Men trots att det i full skala rullar igång vid årsskiftet, så har redan nu ett fåtal kunder fått det här erbjudandet, Arne Gustafsson från Timmernabben är en av dem och han nappade direkt.

– Det förorenar inte iallafall, säger Arne Gustafsson till Sveriges Radio Kalmar.

Anders Nyberg 
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista