Kalmar län

Flygincident över länet

Mitt under flygningen kände besättningen en skarp lukt i planet och tvingades använda syrgas. Bakom tillbudet låg en slarvigt utförd avisning av planet, konstaterar Haverikommissionen.

Den 2 mars på kvällen flög en Airbus från ungerska Wizz Air från Västerås till Poznan i Polen med 79 passagerare och sex besättningsmedlemmar ombord. När planet var uppe på marschhöjd någonstans i trakten av Kalmar uppstod plötsligt en stark lukt i kabinen. Två besättningsmedlemmar och en passagerare fick lätta andningsbesvär och ögonirritation. För att mildra besvären fick de andas syrgas.

Befälhavaren övervägde att avbryta flygningen, men fortsatte ändå till Poznan och landade utan problem.

Tillbudet har analyserats av Statens Haverikommission (SHK) som hittar orsaken i den kemiska behandling som planet fick i Västerås för att förhindra isbildning på främst vingarna. Vätskan som användes för avisningen trängde in i luftkonditioneringen och förångades under flygningen.

Enligt SHK gjordes avisningen i Västerås innan planet var förberett för behandlingen och utan att detaljkunskap om "flygplanstypens särskilda krav". Bättre utbildning och träning är SHK:s rekommendation för att förhindra en upprepning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista