Foto: Simon Leijnse
Kalmar län

Linnésammanslagning tar tid

Efter julhelgerna kommer de anställda tillbaka till en ny arbetsplats nämligen Linnéuniversitetet, sammanslagningen mellan Växjö universitet och högskolan i Kalmar.

- Men vad det gäller att Universitetet i Växjö och Högskolan i Kalmar ska smälta samman till Linnéuniversitetet och att man ska skapa någon sorts dynamik så återstår det arbetet och det är mycket arbetskrävande, säger Mizuro Suzuki, som är ordförande i Saco/Sulf i Växjö.

I kväll är det avskedsfest för Växjö universitet. Efter ett intensivt arbete inte minst under hösten kommer de anställda till sin nya arbetsplats Linnéuniversitetet efter julledigheten. Men mycket arbete återstår menar Mitzuro Suzuki ordförande i Saco/Sulf.

Som exempel nämner han att man måste ska skapa ett gemensamt innehåll i de stora utbildningar som är gemensamma för Kalmar och Växjö som ekonomi - lärar- och socionomutbildningarna samt sjukskötskeprogrammet. Vilka kursböcker ska användas? Hur ska utbildningarna organiseras? Vilket innehåll ska man erbjuda?

- Vi har ju både i Kalmar och Växjö de här utbildningarna och det måste bli en gemensam utbildning. Vi har olika kulturer, olika uppläggning och så vidare och det klart att man vill behålla det som man arbetat fram tidigare och det är det som gör att det krävs ganska mycket arbete.

Mitzuru Suzuki tror menar att det kommer att ta tid innan sammanslagningen är helt genomförd.

- Säg att fusionen kommer att ta tio år sammanlagt, alltså innan det verkligen har blivit en enhet och de två eller tre första åren så kommer det att finnas massor med saker att göra.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista