Vd för OKG, Lars Turing, gjorde första sprängningarna. Foto: Hasse Carlsson
Oskarshamn

Sprängningar vid kärnkraftverket

I dag skedde första sprängningen för ett nytt djupvattensintag där kylvattnen till reaktorer på kärnkraftverket i Oskarshamn ska tas.

I ett rökmoln lyfte sprängmattorna på ett snöigt, kallt och blåsigt Tallskär, en liten ö utanför kärnkraftverket i Oskarshamn. Det är därifrån tunnelprojektet startar. Det ska bli en tunnel som är nio meter i diameter och där 75 tusen kubikmeter berg komemr att sprängas ut. Tunneln ska ge tillgång till kallare kylvatten för reaktorerna.

Det är en 600 meter lång tunnel till en kostnad av 150 miljoner kronor där kylvattnet till reaktor 2 och 3 kommer att tas in på 20 meters djup ute i Östersjön, i stället för att som i dag tas direkt vid strandkanten.

Det var OKG:s vd Lars Turing som sköt första salvan. Han säger att den nya tunneln kommer att så väl ge möjlighet till högre effekt på reaktorerna samt att kärnkraftverket gör en mindre miljöpåverkan.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista