Vuxna tar studenten på nytt. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix
Kalmar

Vuxna läser på gymnasium

Har du drömt någon gång om att få byta jobb och göra något helt annat? I Kalmar har allt fler sadlat om och satt sig i skolbänken tillsammans med tonåringar.

Anna Karlsson är 39 år och har länge närt en dröm om att få bli bagare. Men livet ville annorlunda och hon hamnade på kundtjänsten i en butik i Kalmar tills den dagen hon bestämde sig för att väcka sina gamla drömmar till liv.

Men det var lite problem - det fanns ingen bagarutbildning i närheten och hon ville inte lämna Kalmar.

Anna tog kontakt med kommunala "Kunskapsnavet" i Kalmar där man skapade ett anpassat utbildningsprogram. Anna har nu under ett år pluggat på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar med tonåringar som klasskamrater.

- Visst hade det varit kul om det bara hade varit vuxna i samma situation, men det här fungerar ju också jättebra. Huvudsaken är att jag får min utbildning, så spelar det ingen roll.

Och den här formen av kreativa lösningar blir allt vanligare. Nu under höstterminen är flera elever utspridda på gymnasieskolor i Kalmar kommun.

Marianne Holmgren på Kunskapsnavet berättar att de under hösten har haft många vuxna som sökt nya karriärvägar.

- Det är alla sorts vuxna här, sådana som vill ha förändring i livet, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

Kristoffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista