Illustration: Simon Leijnse
Kalmar län

Hälsovalsreformen klubbad idag

Sannolikheten för fler privata vårdcentraler i länet har ökat i och med ett nytt historiskt beslut i landstingsstyrelsen idag. Dessutom blir det mer fördelaktigt än tidigare att vårda patienter med större vårdtyngd och från socialt utsatta områden.

Kvart över elva i förmiddags slog den socialdemokratiske ordföranden i landstingsstyrelsen,  Anders Henriksson klubban i bordet som innebär att politikerna enats om hur vårdvalsreformen som alla landsting ska införa nästa år ska se ut i just vårt landsting.

Vårdvalet, eller hälsovalet som det kommer heta här, går i korthet ut på att öppna upp för privata aktörer som vill starta vårdcentraler om de uppfyller vissa krav. De ska till exempel kunna erbjuda astma- och diabetesvård och ha ett visst antal läkare anställda.

Det tjänstmän och politiker diskuterat in i det sista är frågan om hur vårdcentralerna sen ska ersättas. En avancerad ersättningsmodell har tagits fram som gör det mer fördelaktigt att vårda gamla, barn, de med större vårdtyngd och boende i socialt utsatta områden. Hälsofrämjande arbete i förebyggande syfte ska också gynnas.

Detta påverkar inte bara eventuella nya aktörer utan förväntas också ge en mer rättvis fördelning av resurserna bland de vårdcentraler som finns idag.

Anders Henriksson (S) ser ingen risk i att hamna i det läge som Stockholms läns landsting hamnat i där läkare premierar många snabba lätta patienter för att få mera ersättning. Antalet patientbesök kommer inte värderas högre än de gör idag.

- Kvaliten och innehållet har varit innehållet i det system vi haft tidigare och vi fortsätter nu att bygga på det, säger han.

Hur många nya privata aktörer som kommer etablera sig, och om de i så fall hamnar där de bäst behövs, återstår naturligtvis att se men kristdemokrata landstingsrådet Gudrun Brunegård är förhoppningsfull om att det blir många.

- Det är det man har sett bland annat i Jönköpings län och i Halland.

Beslutet idag fattades av en enig landstingsstyrelse. Men det fanns kritik mot att det dröjt så länge.

- Därmed så sitter vi nu två veckor innan lagen träder i kraft vilket gör att vi omöjligen kan sätta det hela i sjön för patienterna föränn ett bra stycke in på nästa år, säger Gudrun Brunegård (KD)

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista