Sverige/Kalmar län

Landshövdingar kostar 80 miljoner

Landshövdingarna runtom i Sverige kostar skattebetalarna 80 miljoner kronor om året. Men trots den ekonomiska krisen har de inte dragit ner något på varken resor eller representation.

Samtidigt som lågkonjukturen tvingar fram besparingar på många håll har länsstyrelsernas landshövdingar fortfarande omfattande privilegier i form av stora residens, egen chaufför, husfruar och middagar med champange och sprit. En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att landshövdingarna kostar skattebetalarna 80 miljoner kronor varje år.

Men de flesta av landshövdingarna har inte dragit ner något på varken resor eller representation trots den ekonomiska krisen, visar Sveriges Radios granskning.

Residens, löner, husfruar och kockar som lagar maten till olika bjudningar, chaufförer som kör landshövdingarnas bilar, inhyrd konst plus det som spenderas på resor och representation kostar sammanlagt över 80 miljoner kronor på ett år. Bara landshövdingarnas representation och resor kostade över 8 miljoner förra året. Landshövding Lars Engqvist i Jönköping försvarar utgifterna och han drar en parallell till kungahuset.

– Det finns ett värde i att behålla den här typen av högtidlighet och det finns en motsvarighet till det här på regional nivå, säger Lars Engqvist .

Listan över helt tillåtna resor och representationstillfällen kan göras lång.

Länsstyrelsen i Kalmar har betalat dubbelrummet när landshövdingen Sven Lindgrens fru följde med på tjänsteresor utomlands.

I Jönköping använde landshövdingen Lars Engqvist residensets representationsdel när hans dotter gifte sig. I Stockholm bjöd landshövdingen Per Unckel på mottagning med buffé och vin i samband med att han fyllde 60 år.

På flera håll bjuds det på middagar med champange och sprit, till exempel i Västerbotten där bland annat inköp av champagne för nära 400 kronor flaskan gjort att man har redovisat bland de högsta kostnaderna i landet för representation.

I granskningen hittar vi även vinkällare, inhyrda gourmetkockar och exklusiva gåvor.

Men trots finanskris och varsel, inte minst på många av landshövdingarnas egna länsstyrelser, har inte landshövdingarna själva behövt dra åt svångremmen, visar Sveriges Radios granskning. 13 av de 19 som svarat har inte försökt minska sina kostnader de senaste två åren. Chris Heister är landshövding i Västerbotten.

– Jag är lite rädd för att minska på representationen för residenset och att kunna nyttja residenset målmedvetet det är viktigt för landshövdingen och det är viktigt för Västerbotten som helhet, säger Chris Heister.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se
Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se
Sveriges Radios reporternätverk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista