Foto: Leif Johansson
Kalmar län/Nybro

Betalt för skidspår kan vara olagligt

Det kan vara olagligt att ta betalt för att låta längdskidåkare betala för att åka på preparerade spår. Naturvårdsveket menar att allemansrätten gäller. Just nu avgörs om det ska vara tillåtet att ta betalt eller inte i domstol.

En av alla idrottsklubbar som har betalspår är Nybro Ski som driver Svartbäcksmåla. Thommy Eventorn är ordförande i klubben och han säger att man måste ta betalt för att ha råd att göra konstsnö åt skidåkarna.

– 17 år har vi haft anläggningen här och ett par år har vi kunnat åka på bara natursnö. Även om det här fint här nu så vet vi att plötsligt kan den vara borta, därför kör vi konstsnö säger Thommy Eventorn.

De har blivit allt vanligare att både kommuner och idrottsklubbar tar betalt för skidspåren, men nu kan det bli stopp, frågan om det är tillåtet att ta betalt ska avgöras i domstol.

Det är Naturvårdsverket som är emot betalning. Allemansrätten gäller menar de, spåren ligger ute i naturen och alla har rätt att vara där utan att behöva betala för det.

Enda chansen att ta betalt är enligt naturvårdverket att lägga spåren på väl avgränsad anläggningar, till exempel en fotbollsplan, eller en skidskyttestadion. Men i så fall får man bara ta betalt just där. Spår som fortsätter utanför får alla åka på.

Men att stängsla runt konstsnöspåren i Nybro är inget alternativ.

– Det ska vara så här öppet och orört. Det skulle kännas fel att försöka stängsla in, säger Thommy Eventorn på Nybro Ski.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista