Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Frödinge

Ostkakan allt vanligare på julbordet

Den småländska ostkakan är inte bara en småländsk tradition längre, det kan till och med vara så att den håller på att slå ut risgrynsgröten på våra julbord.

På Frödinge mejeri utanför Vimmerby har man i år tillverkat 200 ton ostkaka till jul och 170 anställda har jobbat dygnet runt i produktionen.

– Nu och ända fram till jul tillverkar vi ostkaka dygnet runt, säger Karin Brynell, VD på Frödinge mejeri.

VD Karin Brynell säger till P4 Kalmar att det är stort och glädjande att ostkakan syns på allt fler julbord i hela landet.

– Vi kan ju se att det sälj otroligt mycket ostkaka just till julen, säger hon. Det ger också draghjälp till andra produkter som företaget har.

Men det är fortfarande en svensk rätt som inte slagit utomlands.

– I det här fallet är det nog också att det är svårt att förklara exakt vad ostkaka är, för säger du käsekuchen till en tysk och cheesecake till en amerikan så betyder det något helt annat. Men däremot vet vi att de gillar det, för när vi har utländska gäster här så tycker de att det är väldigt gott, säger Karin Brynell. 

Att det skulle vara någon kris för den traditionella risgrötsgröten det vill däremot inte livsmedelsprodecenten Felix kännas vid. Deras informationschef säger till Sveriges Radio Kalmar att försäljningen av risgrynsgröt är mycket stark.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista