Birgitta Hagström chef för tillsynsenheten vid Socialstyrelsen. Foto: Jimmy Karlsson
Kalmar län

Sena anmälningar hot mot patientsäkerheten

Socialstyrelsen kritiserar nu vårdgivare i Kalmar för att de väntar för länge med att anmäla fel. En kartläggning som myndigheten har gjort visar att bara 30 procent av Lex Maria-anmälningarna om vårdskador i Kalmar län kom in i tid.

Vårdgivarna är skyldiga att inom två månader göra en Lex Maria-anmälan då patienter drabbas av allvarliga skador eller utsätts för allvarliga risker. Men en sammanställning som Myndigheten har gjort visar att bara ett fåtal av vårdgivarna gör Lex Maria anmälningarna i tid. Nu kräver Socialstyrelsen att vårdgivarna skärper sig.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Birgitta Hagström på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.

Två av tre lämnas för sent 

Mellan mars 2006 och maj 2009 gjorde vårdgivarna i Kalmar län 89 Lex Maria-anmälningar där bara en av tre anmälan kom in i rätt tid. I flera fal dröjde det mer än ett år innan händelsen anmäldes till socialstyrelsen.

– Detta är ur patientsäkerheten mycket allvarligt, säger Birgitta Hagström.

I vissa fall kan informationen om en incident som inträffar på ett sjukhus vara livsavgörande för andra vårdgivare säger hon. Exempelvis om en patient skulle komma till skada på grund av fel på en produkt är det viktigt att socialstyrelsen får snabbt vetskap om det.

– Om vi får kännedom om via en Lex Maria anmälan om att någonting allvarligt har inträffat på en klinik eller i en verksamhet och vi kan misstänka att det här förekommer säkert på andra verksamheter runt om i landet, då är det vår skyldighet att larma.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".