Kalmar län

Utförsäkrade ny grupp för arbetsförmedlingen

Vid årsskiftet trädde nya sjukförsäkringsregler i kraft och för arbetsförmedlingen innebär det nu att de får börja arbeta med en ny grupp arbetssökande - långtidssjukskrivna som inte längre har rätt till sjukersättning.

Lars Häggbring är chef för arbetsförmedlingen Nybro/Emmaboda och bara där har man öppnat cirka 25 ärenden i början av januari.

– Det är en stor utmaning för oss att börja jobba med en ny målgrupp som står längre från arbetsmarknaden, säger Lars Häggbring.

Nu börjar alltså arbetet med att få ut de utförsäkrade i arbete. I Kalmar län handlar det om så många som 550 personer enligt Försäkringskassans beräkningar.

Under tre månader får gruppen gå ett särskilt program innan de får börja delta i arbetsförmedlingens vanliga åtgärder för arbetslösa. De som nu utförsäkrats från sjukförsäkringen har varit sjukskrivna under lång tid, minst två och ett halvt år enligt Försäkringskassan.

Lars Häggbring säger att många av de som nu varit sjukskrivna under lång tid och att det är många som reagerat negativt på tvingas att bli arbetssökande.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista