1 av 2
6 års fängelse blev domen för knivdråpet i midsomras.
2 av 2
ÖLAND

Knivhugg gav sex års fängelse

En 24-årig man döms till fängelse i sex år för dråp efter händelserna i Köpingsvik på Öland i midsomras då en 21-åring miste livet efter knivhugg i stort slagsmål. Tingsrätten i Kalmar dömer också en annan 24-åring till 3 års fängelse för medhjälp till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Tingsrätten går i och med domen på åklagarens linje och dömer den huvudmisstänkte främst för uppgifter han lämnat i polisförhör där han sagt att det var han som använt kniven.

Den andre dömde släpptes efter rättegången men döms nu till fängelse efter att han enligt tingsrätten främjat gärningen genom att överlämna en kniv med uppmaning att använda den.

Det var en enhällig rätt som stod bakom domslutet i en mycket omfattande rättegång som pågick under fem dagar där ett 20-tal vittnen hördes.

Rätten konstaterar i sin dom att det var mycket folk på platsen och att det var mörkt och många av de ungdomar som vittnat var berusade och hade bara vaga minnesbilder. 

Flera av vittnena som var kamrater till de båda 24-åringarna har varken i förhör eller i rätten velat berätta fullt ut vad de sett och upplevt på platsen, men några av vittnen var klara i sina minnesbilder har styrkt att de båda 24-åringarna från Kalmar varit på plats och att den ena överlämnat en kniv med uppmaning att den nu dråpdömda skulle använda den .  

Under förhör och under rättegången har de åtalade gjort vissa erkännanden. Trots att de förnekede brott sa den nu dråpdömde i förhör att han använt kniven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".