Socialstyrelsekritik välkomnas

Landstinget i Kalmar län medger att de borde anmäla misstag i vården snabbare än vad som är fallet idag.

När något fel begås i vården, som till exempel en patient som får en felaktig dos av en medicin, eller om en allvarlig sjukdom inte upptäcks av läkarna, så är vårdgivare som landstinget skyldig att rapportera det till socialstyrelsen.

Lex-Maria-anmälningarna som dom kallas ska göras inom två månader. Syftet är att vården ska kunna lära sig av sina egna misstag. Men landstinget i Kalmar län lever bara upp till tidskravet i vart tredje fall.

- Kritiken är befogad och vi välkomnar den kritiken. Vi behöver alla hjälpas åt för att få in anmälningarna inom stipulerad tid, säger en av landstingets chefläkare, Bengt Öberg, som ansvarar för de Lex-Maria anmälningar som primärvården gör.

Bengt Öberg tycker systemet är bra men det finns en kultur idag som gör att anställda inte alltid inser vikten av att snabbt rapportera felen och det är inte alltid som fel anmäls överhuvudtaget.

Landstinget har redan skärpt rutinerna för Lex-Maria anmälningar och kommer fortsätta sprida insikt om vikten av att dom görs och att det handlar om att rätta till systemfel och inte sätta dit någon enskild personal.

Ett led i det är att de under det kommande året kommer skicka ut socialstyelsens beslut till ännu fler än de som berörs direkt av det för att visa exempel på vad det hela går ut på.

- Därmed göra det lite mindre rädslofyllt att rapportera fel och brister. Man får se att det är kloka beslut man fattar i socialstyrelsen, säger Bengt Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".