Östersjön

Rysk övervakning av gasledning oroar inte

Rysslands planer att övervaka Östersjön med sensorer på nordstreams gasledning är inget hot mot svensk u-båtsverksamhet.

Enligt Bo Rask, chef på Marintaktiska staben, är det långt kvar innan ryssarna har kontroll över Östersjön.

– Som ubåtsofficer så vet jag att Östersjön är ett mycket, mycket bra hav för att bedriva ubåtsverksamhet i. Jag är inte orolig för att vi har fått ett teknikgenombrott här. Sådana här sensorer har begränsningar och våra svenska ubåtar har goda möjligheter att undvika dom. Och det är därför vi också ska fortsätta att utveckla dom, säger Bo Rask, chef på Marintaktiska staben.

"Ingen bekräftad ambition"
I går kom nyheten att inga u-båtar i östersjön kommer att kunna röra sig på internationellt vattan utan att Ryssland vet om det. Det eftersom de ska sätta sensorer på nordstreams 120 mil långa gasledning som går rakt genom östersjön.

Men Bo Rask på marintekniska staben blir inte speciellt orolig för det.

– Jag tycker att det är att gå för långt att påstå att bara för att man lägge ut en gasledning  och man kanske placerar sensorer där, att man därmed kan ha fullständig kontroll på all ubåtsverksamhet som sker i Östersjön. Det är inte ens bekräftat att det finns en rysk ambition att göra såhär, säger Bo Rask, chef på Marintaktiska staben.

Riksdagsledamot orolig
Men Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, som också sitter i försvarsutskottet, är orolig för Rysslands ambitioner.

– Vi kommer att få se en mer aktiv Östersjömarin, rysk sådan. Den saken är klar, säger Annicka Engblom.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".