Trafikpolis Thommy Elgh får lättare att driva in boten från utländska chaufförer. (foto: Kjell Ahlkvist/SR)

Svårare att smita undan boten

En utländsk chaufför som bötfällts i Sverige har tämligen lätt kunnat smita undan sina böter. Nu ska det bli betydligt svårare.

Nu blir det lättare för polisen att bötfälla utomnordiska chaufförer som inte sköter sig ordentligt. Många, inte minst svenska yrkeschaufförer, har irriterats över att andra kunnat smita undan böterna och sett det som en konkurrensfördel för de utländska fraktbolagen.

– Tidigare har vi inte kunnat rapportera en utländsk chaufför på samma sätt som vi gör med en svensk chaufför när de kört och gjort fel. Från och med 1 januari kan vi rapportera även utländska chaufförer och även svenska chaufförer som gjort de här felen utanför Sveriges gränser berättar Thommy Elgh som är trafikpolis i Jönköpings län.

Att bötfälla utomnordiska chaufförer vid lagbrott har man kunnat göra även tidigare, men när det gäller att få in böterna är det bara mellan 60 och 65 procent av de bötfällda som betalat.

Nu har Kronofogdemyndigheten skrivit avtal med alla länder inom Schengenområdet, så från och med 1 januari har chaufförerna 30 dagar på sig att betala boten innan kronofogden i respektive land tar hand om ärendet.

Samtidigt har Transportstyrelsen infört nya regler när det gäller vilo- och körtider samt vid överlast där polisen nu direkt på plats kan ta ut en avgift.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista