Många dör i onödan av biverkningar

Om läkare bättre kontrollerade vilka läkemedel som patienter får skulle 400 dödsfall varje år kunna undvikas. Det visar två studier om läkemedelsbiverkningar i sjukvården.

Studierna visar också att mer än tio procent av de inrapporterade fallen av biverkningar, som inte är dödliga, hade kunnat undvikas om läkarna bara följt praxis och rekommendationer.

– De har fått läkemedel som man inte borde använda om man till exempel har haft tidigare sjukdomar, säger Katja Hakkarainen, doktorand vid Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap i Göteborg.

Flera studier har visat att läkemedelsbiverkningar som är direkt dödande är ganska vanliga i vården, men hur många dödsfall som med enkla medel hade kunnat undvikas har hittills varit okänt.

Exempel på onödiga dödsfall i vården är en kvinna som haft flera magsår, men som fick ett smärtstillande läkemedel som absolut inte skall ges till en patient som haft magsår, eller en äldre kvinna med demens som fick sex plåster med ett särskilt läkemedel samtidigt och dog 14 dagar senare.

– Jag tror att det här är ett av de största patientsäkerhetsproblemen i sjukvården. Det finns egentligen en hel del vetenskapliga belägg för att så också är fallet, säger Staffan Hägg, klinisk farmakolog vid landstinget i Östergötland.

Utöver de 400 dödsfall som hade kunnat undvikas varje år hade också vart åttonde fall av inrapporterade biverkningar kunnat undvikas om läkare bara hade följt vedertagen praxis och rekommendationer.

– Vi har noterat att patientsäkerhetsarbetet ofta har exkluderat läkemedelsbiverkningar. Vi tror att man kan jobba mycket mer systematiskt med läkemedelsbiverkningar och försöka förhindra förekomsten på olika sätt, säger Staffan Hägg.

Läkemedel är den dominerande behandlingsformen i sjukvården och två tredjedelar av befolkningen får utskrivet receptbelagda läkemedel. Därför bör arbetet med att förhindra biverkningar prioriteras, menar Staffan Hägg.

– Det behövs ett systematiskt arbete kring det här. Det handlar om fortbildning. Det handlar om datorstödd, bättre och säkrare förskrivning. Det handlar om bättre uppföljning av mediciner, och kanske ett allmänt mer strategiskt tänkande kring medicinering. Det kostar ju mycket pengar det här också, så man kan ju spara mycket pengar genom aktiva åtgärder, säger Staffan Hägg, klinisk farmakolog i Linköping.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista