Lage Karlsson i Karamåla. Foto: Sigrid Ingesson
Emmaboda

"Gudrun det värsta jag upplevt"

Idag är det på dagen fem år sen stormen Gudrun drog in över Småland. Många hushåll blev strömlösa och i stormen föll skog motsvarande en hel årsavverkning för hela Sverige.

Två av de som drabbades är skogsägarparet Lage och Janina Karlsson i Karamåla utanför Emmaboda och de minns stormnatten mycket väl.

-Det var jobbigt, det var det värsta som jag har varit med om här i Karamåla, säger Lage Karlsson.

-Det lät nästan som en orgel i skogen, det blåste så mycket, säger Janina Karlsson.

Natten den 8 januari föll träden som plockepinn i skogen och 100 000 hushåll i Sverige blev strömlösa i minst fyra dygn. Fortfarande syns spåren av stormen som stora hål i Lage Karlssons skog.

Lage Karlsson har vuxit upp på gården i Karamåla och hans far och farfar har förvaltat skogen före honom. När Lage blev pensionär tog han tag i gallringen av skogen hösten före stormen och den 8 januari hade träden fortfarande inte rotat sig ordentligt. På grannens mark stod träden medan Lages skog föll. Lage Karlsson räknar med att han kan ha förlorat upp emot en halv miljon kronor på stormen och gården sjönk i värde. Han hade en skogsförsäkring, men när han läste det finstilta efter stormen stod det klart att den bara täckte skogsbrand och inte stormar. Från försäkringsbolaget fick han därför inte ut några pengar.

Direkt efter stormen kunde skogsägarna få skattereduktion på 50 kronor per kubikmeter - många skogsägare har också ansökt om återplanteringsstöd. 291 miljoner kronor har betalats ut för återplantering av barrskog och ädellöv och skogsägare kan fram till september i år söka stöd till återplantering efter stormen.

Lage Karlsson har inte sökt något bidrag och har planterat nytt än och skogen som hans far och farfar gått i blir sig inte lik på länge än.

-Det går inte att räkna i pengar, det tar ju 50 år minst innan det blir återväxt i skogen. Det känns som att man inte har gjort det man skulle göra. Det var skog när jag kom hit och man ville ju att det skulle fortsätta vara det, säger Lage Karlsson.

Sigrid Ingesson

sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".