Foto: Anders Nyberg/SR Kalmar.
Tjustbanan

Tågtrafiken kan upphöra helt

Tågtrafiken mellan Linköping och Västervik kan komma att upphöra helt och hållet fram till maj i år och då ersättas av bussar.

Det är troligen ett av alternativen när Kalmar länstrafik KLT, Östgötatrafiken och Veolia transport träffas på måndag för att diskutera en lösning på den senaste tidens tågstrul i länet.

Efter stora problem i över ett år med inställda tåg på både Stångådalsbanan och Tjustbanan, så samlas på måndag bolagen för att gemensamt lösa problemen med inställda tåg på banorna.

För problem har det varit länge och bara nu senast över jul och nyårshelgerna, var mer än var tredje tåg inställt på stångådalsbanan, och enbart var sjätte tåg gick på tjustbanan mellan linköping och Västervik.

En anonym resenär från Högsby säger till Sveriges Radio Kalmar att hon gärna hade kunnat lita på tågen.

– Men det kan man inte idag, säger hon.

Anledningen till tågproblemen beror allt som oftast på fordonsbrist och fordonsfel, och då har tågen istället ersatts med buss, som ofta bidragit till förseningar för resenärerna.

Men exakt vad för lösning på tågproblemen som det är frågan om, vill ingen på dom tre bolagen i dagsläget kommentera, men Gunnar Wulf på Veolia Transport säger att det handlar om en långsiktig lösning på problemen med inställda tåg.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista