Konsument

Trendiga trosskydd kan vara farliga

Trenden med parfymerade trosskydd för att öka välbefinnandet och för att dofta gott ifrågasätts av sjukvården. Det är totalt onödiga produkter som till och med kan vara skadliga menar Lena Brissman som är chef för mödravården i södra Kalmar län.

De senaste åren har nya produkter för kvinnors underlivshygien lanserats i form av trosskydd med olika innehåll som både ska vårda och lugna underlivet, dessutom ska det dofta gott.

Totalt onödigt säger sjukvården, men enligt tillverkarna finns det en efterfrågan och kvinnor köper dem.

- Vi följer vad som sker inom hälsa och skönhet och då har vi sett de senaste åren att det blivit allt mer vanligt just med att lägga till den här typen av ingredienser säger Charlotte Larsson som är nordisk marknadschef på SCA.

Aloe Vera som ska verka lugnande, e-vitamin, camomill och andra parfymer är vad som numera adderas till trosskydd som ska få oss att känna oss extra fräscha men Lena Brissman som är chef för mödravården i södra Kalmar län är kritisk till trosskyd i allmänhet och de med doft i synnerhet.

- Trosskydd kan ge upphov till mer flytningar och kan ha viss betydelse för smärtor vid samlag säger Lena Brissman till Sveriges Radio Kalmar.

- Vi rekommenderar bara trosskydd runt mensen och trosskydd med parfym är en helt onödig produkt säger Lena Brissman.

Erika Norberg
erika.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".