Säkrare el dyrast för kunder till små elbolag. Foto: Nils Norling
Kalmar län

Små elbolagskunder betalar mest

Uppdaterad 16:58
Kunder hos små elbolag får betala mest när elnätet görs säkrare för att undvika långa avbrott som efter stormarna Gudrun och Per.

Stormen Gudrun har kostat elbolagen stora pengar, bland annat för att gräva ner och vädersäkra elledningarna. Kostnader som kunderna i slutänden får betala.

Kostnaderna är högst för relativt små elbolag som har ledningar på landsorten. Kreab som har elnät i södra Kalmar län och Blekinge har hittills gjort investeringar som motsvarar 26 000 kronor per kund. Det kan jämföras med Eon vars kostnad så här långt varit 18 000 kronor per kund i Kalmar län trots omfattande arbeten.

Christer Holst som är VD för Kreab säger att det inte finns nåt optimalt sätt att fördela de här konstnaderna. Han tror att den nuvarande lösningen är bäst, alltså att varje nätområde betalar för de lokala reparationerna. Men han beklagar att det drabbar kunderna så olika beroende på var man bor.

Han påpekar också att det inte bara är Gudrun som har gjort att priserna har höjts utan också att andra kostnader har blivit dyrare.

Att kostnaden inte är högre hos Eon beror på att många som inte drabbats av nerfallna elledningar, främst i storstäder, är med och betalar.

– Det är samma pris oavsett om man bor i stan eller på landsbygden, säger Håkan Gunnarsson som är regionchef för Eon i Kalmar län.

Är det rättvist?

– Ja det tycker jag. Det här landet består väldigt mycket av landsbygd och därmed så måste det vara rimliga förhållanden att bo ute på landet, säger han.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".