Foto: Anders Nyberg
Vimmerby

Delade meningar om försäljningen

Uppdaterad onsdag 8:00:

Vimmerby kommun vill sälja majoriteten av Astrid Lindgrens Värld. En enig kommunstyrelse föreslog igår att 70 procent av aktierna ska säljas för drygt 24 miljoner kronor till Saltkråkan AB som ägs av Astrid Lindgrens släktingar. Frågan avgörs definitivt av kommunfullmäktige.

- Resterande 30 procent kommer kommun behålla, säger Carl-Axel Centerstig, kommunalråd i Vimmerby Kommun. 

- Vi är intresserade av att följa verksamheten noga och det är något som vi kommit fram till som en bra fördelning, säger Centerstig. 

Saltkråkans VD Nils Nyman tycker det är viktigt att det finns ett bra samarbete med kommunen och att det viktigt att man gör det tillsammans. 

Parkens totala värde är cirka 35 miljoner kronor, så Saltkråkan köper aktierna för totalt 24 miljoner kronor. Kommunstyrelsen var enig i beslutet om att sälja parken. Slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige vid mötet den 23 januari.

Beslutet om att Vimmerby Kommun säljer 70 procent av Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan AB väcker blandade känslor hos Vimmerbyborna.

Lisbeth Gustafsson bor nästan granne med sagoparken och hon tycker att det är bra att det blir Saltkråkan AB som blir ny ägare till parken.

- Jag tror att Astrid Lindgren skulle vilja det om det nu skulle säljas, säger Lisbeth Gustafsson.

Blandade känslor i Vimmerby igår efter beskedet att Vimmerby kommun säljer 70 procent av aktierna i Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan AB för 24,3 miljoner kronor, det innebär alltså att kommunen fortfarande äger 30 procent av sagoparken.

Men att sagoparken som nästa år firar 30 år har årligen nästan 450 000 besökare och omsätter över 100 miljoner kronor om året är något som Bertil Nilsson från Frödinge har i åtanke när han säger att kommunen gör fel som säljer Astrid Lindgrens Värld.

Men Bertil Nilsson från Frödinge tycker att kommunen gör fel.

- Det var en mjölk-ko för kommunen, säger Bertil Nilsson.

Fördelningen 70-30 mellan kommunen och Salkråkan är en överenskommelse som både kommunen och Saltkråkan AB ser som självklar för det fortsatta samarbetet. Astrid Lindgrens barnbarn och VDn för Saltkråkan AB Nils Nyman.

- Vi har hela tiden varit noga med att vi ville göra det här tillsammans med Vimmerby kommun, säger Nils Nyman till Sveriges Radio Kalmar.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".