Näringsminister Maud Olofsson. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Centerpartiet tackade nej till EU-toppjobb

Många blev överraskade när statsminister Fredrik Reinfeldt inte valde en svensk EU-kommissionär från sitt eget parti. Istället blev det folkpartisten Cecilia Malmström som blev svensk kandidat. Men Ekot kan i dag avslöja att innan frågan gick till Folkpartiet fick Centerpartiet frågan. Men de tackade nej.

Att den svenska kandidaten med största säkerhet skulle bli en kvinna stod klart tidigt. Det skulle i princip bara kunna ändras om Carl Bildt hade fått chansen och velat bli EU:s utrikesminister.

Reinfeldt ville enligt uppgift till Ekot varken bli av med biståndsminister Gunilla Carlsson eller justitieminister Beatrice Ask. De skulle behövas i 2010 års valrörelse.

Det var i det läget frågan enligt samstämmiga uppgifter till Ekot gick till alliansens näst största parti, Centerpartiet.

Men partiledare Maud Olofsson tackade nej till att låta en centerpartist bli svensk EU-kommissionär. Enligt uppgift till Ekot kom Maud Olofssons nej mycket snabbt efter det att hon fått frågan.

När Centern tackat nej gick frågan till alliansens tredje största parti, Folkpartiet. Här fick Reinfeldt snabbt ja från partiledaren Jan Björklund och Cecilia Malmström utsågs till svensk kandidat.

Inom Centern är den vanligaste tolkningen att Maud Olofsson nobbade erbjudandet om en partivän som EU-kommissionär för att Olofsson inte ville ge Lena Ek jobbet.

Lena Ek är sedan 2004 europaparlamentariker och sitter med i utskottet för industri- och energifrågor. Hon har haft flera tunga uppdrag i parlamentet. År 2001 var hon motkandidat till Maud Olofsson om att bli Centerns partiledare.

Lena Ek förlorade partiledarstriden och blev tre år senare europaparlamentariker.

Motsättningen mellan Lena Ek och Maud Olofsson är enligt Ekots källor den direkta orsaken till att Maud Olofsson stoppade en centerkommissionär. Lena Ek avböjde igår att kommentera Ekots uppgifter.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista