Astrid Lindgren.Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.
Vimmerby/Centralafrikanska republiken

Astrid Lindgrens Barnby invigs

Idag invigs den allra första Astrid Lindgrens Barnby. Den finns i Centralafrikanska republiken och var hela svenska folkets 100 års present till Astrid Lindgren 2007. På plats idag finns Mikael Ahlerup VD för Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Astrid Lindgrens Värld har sammanlagt skänkt över två miljoner kronor till projektet och finns genom VV Mikael Ahlerup på plats i Centralafrikanska republiken för att delta i invigningen. Men enligt Mikael Ahlerup är det med blandade känslor han åker till Afrika.

– Folk har sagt att det ska bli roligt, men jag tycker inte det. Det är världens tredje fattigaste land, så jag tror det kommer bli en intressant men inte rolig resa, säger Ahlerup till Sveriges Radio Kalmar.

Astrid Lindgrens Barnby i Bouar i Centralafrikanska republiken startades redan i början av oktober förra året. Byn består av 12 familjehus, samt skolhus, bostadshus för barnbyledaren och annan personal, medicinklinik, gästhus, bibliotek och administrativa byggnader.  På medicinkliniken kommer 11 personer att arbeta, varav en läkare, två sjuksköterskor och en barnmorska. Skolan och medicinkliniken kommer även att vara öppna för familjer utanför barnbyn, skriver SOS barnbyar på sin hemsida.

När barnbyn öppnade i oktober fanns ett sjuttiotal barn som förenades med sina nya mammor, men man har kapacitet att ta emot 120 barn, så med sig på resan har Mikael Ahlerup 120 Pippidockor.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista