1 av 2
Foto: Roland Hejdström / Destination Gotland
2 av 2
Västervik/Oskarshamn

Olika åsikter om färja till Västervik

Förslaget från Rikstrafiken att eventuellt byta hamn för Gotlandstrafiken från Oskarshamn till Västervik, i samband med att den nuvarande avtalsperioden löper ut 2015, har klara nackdelar och blir i slutändan inte billigare. Det säger hamnchefen i Oskarshamn Claes Winquist .

Det är förslag som varit uppe tidigare och inget nytt så han tror inte på Rikstrafikens utredning om den framtida färjeförbidelsen mellan Gotland och fastlandet.

– Jag tror det här är ett rent utspel och det här har hållt på, jag tror det här är 28:e utredningen man håller på med. Jag tror med nästan 100 procents säkerhet att de här två hamnarna, Oskarshamn och Nynäshamn är kvar efter 2015.

Och han menar att man med det här bara skapar oro i leden.

I Oskarshamn har kommunen och hamnen i sina framtidsplaner kallt räknat med att färjetrafiken ska var kvar. De gör bland annat en satsning på en ny färjeteriminal som ska kosta 150 miljoner kronor och första spadtaget redan nästa månads skifte och förhandlingen pågår om färjetrafik till Baltikum. Det har inte Rikstrafiken med i sin rapport.

I utredningen hävdar Rikstrafiken miljöskäl för att istället lägga trafiken till Västervik istället för Oskarshamn då sträckan blir kortare, men de har inte räknat med att antalet fordons mil på väg blir betydligt fler och därmed större miljöbelastning än en något kortare färjetur.

Med de större fartyg som kommer i framtiden så blir kostnaderna och ingreppen på miljön i Västervik för att anpassa hamnen mycket stora menar Clas Winquist.

– Jag skulle tippa att det skulle behövas sprängas en del i farleden in. Fartygen blir större och större så uppskattningsvis skulle jag tippa för en ny färjeanläggning med ramper och allt rutn 500 miljoner kronor, säger Clas Winquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".