Borgholm

Hemtjänst upptäckte inte dödsfall

En kvinnlig anställd vid hemtjänsten i Borgholms kommun upptäckte inte att den 90-åriga man hon besökte hade avlidit. När mannens son kom på besök hittades mannen död i baksätet på sin bil.

Den 90-årige mannen var dement men bodde hemma och därför tillsyn minst tre gånger om dagen. Det var vid första tillsynen på morgonen som vårdaren inte upptäckte att mannen inte fanns i lägenheten.

Den anställda kvinnan uppgav först att hon pratat med mannen i hemmet på morgonen men medgav sedan att hon aldrig hade träffat honom under sitt besök. Kvinnan försvarar sig med att hon tyckte att hon hört mannen på toaletten, men inte velat störa. Men det var alltså först efter att mannens son kom på besök som det upptäcktes att mannen var död och fanns i sin bil utanför fastigheten.

Socialförvaltningen har anmält händelsen enligt Lex Sarah. Den anställda kvinnan har fått en skriftlig varning och omplacerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".