Kritik efter hemtjänstmiss

Fackförbundet kommunal är kritiska till hur dödsfallet i Borgholm i julhelgen hanterades. En 90-årig man hittades död i sin bil men det dröjde till exempel en hel vecka innan personalen som var på platsen fick prata med någon chef om händelsen.

- Det borde ju skett ganska mycket tidigare, att man hade någon form av krisgrupp, säger Glenn Holmberg, ombudsman på kommunal.

Glenn Holmberg själv fick kännedom om vad som hänt i Borgholm först idag trots att händelsen inträffade i julhlegen.

Då avled en 90-årig dement man i sin bil. Han hittades av en anhörig trots att hemtjänsten varit hos mannen på morgonen. Personalen såg honom inte men lämnade endå lägenheten.

För den försumelsen och för att inte ha rapporterat ordenligt har personen fått en varning och omplacerats.

På kommunal menar man nu att det finns brister i hur det här skötts efteråt.

Flera från hemtjänsten kom nämligen till platsen när mannen hittats. Trots att de varit med om en traumatisk upplevelse tog det långt över en vecka innan de fick prata med någon chef. Dessutom var det först i slutet på förra veckan som förvaltningslednignen fick veta vad som hänt och kunde starta en utredning.

Nu efterlyser Glenn Holmberg rutiner för hur man tar hand om såna här situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".