1 av 2
Eva Nypelius (C) är kommunalråd på Gotland. Foto Henrik Wallenius SR Gotland
2 av 2

Gotlänningarna rasar mot rikstrafiken

På Gotland är många upprörda idag efter rapporten om förändringar i färjetrafiken. Där handlar diskussionen främst inte var fastlandshamnarna kommer ligga utan om att det föreslås bli färre turer och långsammare färjor och att det kanske bara blir en linje istället för två.

Nyheten om rikstrafikens nya tankar damp ner som en bomb igår på det frukostmöte som Tillväxt Gotland anordnade i Visby.

Kommunalrådet Eva Nypelius är förvånad över förslagen som går stick i stäv med det kommunen arbetar för.

- Man saknar utvecklingsvisionerna, man har inte tagit fasta på dom visioner som vi har, säger Eva Nypelius (C)

Egentligen skulle synpunkter på trafiken samlas in på frukostmötet, men det blev istället lite krismöte över det hela där Eva Nypelius bland annat sa att hon nu helt saknar förtroende för rikstrafiken.

Kommunen har som mål att befolkningen på ön ska öka från dagens 57.000 till 65.000 till år 2025. Riktstrafiken räknar med en obetydlig befolkningsökning och att gotlänningarna är färre än 59.000 då.

Enhamnsalternativet Västervik är klart bäst för miljön och det sparar också mest pengar, men då räknar Rikstrafiken med att det blir 130.000 färre passagerare,

Osäkerheten med stora förändringar i trafiken och att färjorna kanske helt slutar trafikera vissa hamnar gör det svårt att locka folk att flytta hit, tror turismföretagaren Eva Werkelin.

- Långsiktigheten är otroligt viktigt för alla, säger Eva Werkelin.

På mötet var det egentligen bara en person som tyckte annorlunda. Företagaren och it-konsulten Nils Nordenbrink som tidigare suttit med i trafikrådet. Nu arbetar han istället som konsult med Sverigesflygs planer på en färjelinje till ön. Han tycker att gotlänningarna får skylla sig själva som kräver snabba resor och inte är tillräckligt miljömedvetna. Istället tycker han att vi borde borde titta på hela resan.

- Vi forsar fram med enorma utsläpp. Sen står vi stilla och väntar på att komma av i tjugo minuter, en halvtimma, säger Nils Nordenbrink, som också nämner trafikproblem vidare på fastlandet och tycker det vore mer värt att satsa på att minska köerna där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".