Kalmar

Krogvåldet minskar i Kalmar

Mycket talar för att krogvåldet i Kalmar minskar. Idag presenterar kommunen, polisen och några krögare resultatet av sitt samarbete för säkrare krogliv i Kalmar, förkortat SKRIK.

Hur mycket just det här projektet spelar in är svårt att säga. Men taxichauffören Haki Spahiu som brukar jobba på kvällar och helger minns att det var värre förr.

– Det har blivit mindre folk som är aggressiva faktiskt, säger han.

Enligt polisens informationschef Ulf Karlsson är krogvåldet ett stort problem, men det har varit ännu värre. Han berättar att arbetet med SKRIK har gett positiva resultat som kommer att presenteras idag under förmiddagen. Annelie Åberg jobbar på KM och säger att SKRIK har gjort henne och resten av personalen mer alerta.

– Man är på hela tiden och säger "Kolla leg" och "Han ska inte ha mer", säger Annelie Åberg.

Varje helg rapporteras om en handfull misshandelsfall i eller utanför krogar i Kalmar. Alkoholen spelar en stor roll i dessa bråk och arbetet med SKRIK har gett en möjlighet att utbilda krogpersonal i hur man bemöter folk som har druckit för mycket.

– Inne på dansgolvet är det både tjejer och killar som börjar slåss, men annars tycker jag att folk är glada för det mesta, säger Johanna Johansson som brukar gå ut i Kalmar.

Astrid Byrman
astrid.byrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".