Foto: SR Kalmar
Kalmar

Så mycket minskar krogvåldet

Projektet SKRIK, säkrare krogliv i Kalmar, har varit igång sedan 2004 och nu kan man visa tydliga resultat. Krogvåldet i Kalmar har minskat med 21 procent från 2008 till 2009.

Samarbetet mellan kommunen, polisen och krögare har utbildat runt 300 i branschen i hur man hanterar berusade gäster.

Sedan arbetet med SKRIK började har polisen och krögarna ändrat sina arbetsmetoder. Jonas Wahlgren som är polisteamchef berättar vad det kan betyda en vanlig lördagkväll.

- Vi försöker besöka krogen inomhus i uniform. Vi ska vara ett mer naturligt inslag i krogmiljön. Folk ska inte tänka att nu kommer polisen, då har det hänt något. Utan man ska känna en trygghet i att polisen kommer, säger Jonas Wahlgren, polisteamchef i Kalmar.

Mellan mars och december förra året anmäldes 197 misshandelsfall på eller i anslutning till krogen. Det är en minskning med 21 procent jämfört med samma period året tidigare och det är mer än vad kommunen hade satt upp som mål.

SKRIK-arbetet har bland annat inneburit en utbildning i ansvarsfull alkoholservering för personal på krogar i stan. Kommunikationen mellan kommun, polis och krögare har förbättrats. Men också dialogen mellan personalen på krogen.

- Jag och mina kollegor pratar mer med varandra nu och det har med utbildningen att göra, säger Fotis Fotiadis som är krögare.

- Kalmar har blivit ett föredöme för andra kommuner, säger Kjell Lindberg som jobbar med drogförebyggande. Han kommer nu besöka andra kommuner och berätta om arbetet med SKRIK.

En anledning till detta kan vara att merparten av alla krogar i Kalmar har hakat på SKRIK. Men det är stor omsättning på personal i krogbranschen och Fotis Fotiadis förhoppning är att han och andra krögare ska bli ännu bättre.

Astrid Byrman
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".