Rättegången hålls i Kalmar. Foto: Leif Johansson.
Nybro

Fostermamma i ny rättegång

Idag börjar rättegången mot en 61-årig kvinna som är åtalad för att under fyra års tid ha kränkt och misshandlat sin idag 17-åriga fosterdotter. Kvinnan stod för sex år sedan åtalad misstänkt för motsvarande brott mot sin då 16-åriga adoptivdotter men friades av både tingsrätt och hovrätt.

För andra gången är kvinnan åtalad misstänkt för att ha kränkt och misshandlat ett av sina fosterbarn.

2004 friades hon av både tingsrätt och hovrätt från anklagelser om att ha misshandlat , kränkt och svultit ett annat av sina barn, en då 16-årig adoptivdotter.

När hovrätten friade kvinnan hade familjen utöver sina egna barn även tre familjehemsplacerade barn boende hos sig som Nybro kommun placerat där.

I samband med rättegångarna gjordes en utredning om barnen skulle få vara kvar i familjen. Politikerna i individ-och familjenämnden kom då fram till att det var det bästa.

- Kvinnan hade friats, inget tydde på att barnen for illa och dom två yngsta hade bott hos familjen i praktiken hela livet säger Hans-Gunnar Hovbäck som är chef för individ och familjeomsorgen i Nybro kommun till Sveriges Radio Kalmar.

När det kom nya anklagelser mot kvinnan, den här gången från den yngsta flickan som placerats av Nybro kommun, då ändrades bedömningen och pojken som var kvar i familjen flyttades omgående.

Det nya åtalet mot kvinnan gäller grov fridskränkning med fysisk misshandel och sexuella inslag, men det finns också uppgifter som har kommit fram i andra rättsinstanser som tyder på att även fosterdottern kan ha svultits och bevittnat misshandeln av sin äldre adoptivsyster.

Inför den nya rättegången övervägde därför åklagare Kerstin Ericsson om hon skulle försöka begära resning i det gamla målet.

Men eftersom de delar av det gamla åtalet som gäller fysisk misshandel till stor del är preskriberade och det inte kommit fram så mycket nytt när det gäller anklagelserna om svält så beslutade åklagaren att avstå från att begära resning.

Ann-Sofie Ottosson
ann-sofie.ottosson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".