1 av 2
Foto: Anders Nyberg
2 av 2
Vimmerby

Astrid Lindgrens Värld säljs

Det står nu klart att Vimmerby kommun säljer 70 procent av Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan AB för 24,3 miljoner kronor. Detta efter beslut under måndagens kommunfullmäktige. 

Efter diskussioner i över ett och ett halvt år så avslutades försäljningen av Astrid Lindgrens Värld under måndagens kommunfullmäktige i Vimmerby. Köpare blir som väntat Saltkråkan AB, som köper 70 procent av parken för 24,3 miljoner kronor. 

- Vi tycker att det är bra, vi har stort förtroende för familjen säger Carl-Axel Centerstig till Sveriges Radio Kalmar.

Försäljningen godkändes alltså trots de två högre buden som lades på Astrid Lindgrens Värld.

Det första budet inkom i fredags från lokala entreprenörer, men sågs som oseriöst eftersom budgivarna inte ville tala om exakt vilka de var. Enligt säkra källor till Sveriges Radio Kalmar hade budgivarna i ett mejl till kommunen angivit att de tyckte att de inte behövde uppge vilka som låg bakom budet. 

Det andra budet inkom bara några timmar innan beslut om försäljningen skulle ske, men sågs också det som okomplett, enligt Carl-Axel Centerstig. 

Det blev ingen större debatt om försäljningen, då i princip samtliga partigrupper ställde sig bakom beslutet.

Kommunalrådet Carl-Axel Centerstig inledde debatten med att understryka vikten av att Astrid Lindgrens Värld finns på orten och vad det betyder för Vimmerby. 

Gudrun Brunegård (KD) tog sedan vid och välkomnade Saltkråkan AB till Vimmerby. 

Miljöpartiet valde att inte delta i frågan, och menade att det fortfarande fanns en del frågetecken kvar i debatten. Men sa samtidigt att man tycker att Saltkråkan AB var en bra köpare. 

Rein Soowik, tidigare minoritetsaktieägare och en av grundarna till sagoparken, var inte nöjd efter beslutet. Soowik säger till Sveriges Radio Kalmar att han tycker att priset var för lågt, men han kommer inte driva frågan vidare.

- Jag är trött på att nu, säger Rein Soowik. 

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".