Kalmar län

Mindre ersättning vid försenade resor

Om din tåg- eller bussresa blir mer än en halvtimme försenad får du sedan årsskiftet mindre pengar i resegaranti av KLT.

Vid förseningar större än en halvtimme kan du få 75 kronor i en värdecheck. Och är förseningen större än en timme blir ersättningen 125 kronor.

– Tidigare var maxbeloppet 350 kronor så det är en ganska stor förändring, säger Christer Olson som är informationsansvarig på KLT.

Förändringen beror på ett kommande EU-direktiv som ska reglera hur mycket ersättning resenärer kan få vid förseningar. Det direktivet gäller bara tågtrafik men KLT tyckte att det var lika bra att ändra reglerna för busstrafiken också för att slippa ha två olika regler.

Jörgen Sturesson åker ofta tåg och förseningar från Emmaboda hör till hans vardag. Han är tveksam om han skulle ansöka om resegaranti när han bara kan få 75 kronor.

– Det är väldigt lite pengar egentligen. Speciellt om du är försenad till ett jobb. Då kan du bli av med mycket mer pengar än så, säger Jörgen Sturesson.

Astrid Byrman
astrid.byrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista