Nybro

Ungdomsarbetslösheten ökar dramatiskt

Ungdomsarbetslösheten har ökat dramatiskt det senaste året. Många unga har inte lyckats få något jobb efter skolan och särskilt allvarlig är situationen i Nybro.

-Det känns väldigt trist att man inte gör så mycket nytta och man får smått panik, säger en av de ungdomar Sveriges Radio Kalmar träffat.

I länet har Ungdomsarbetslösheten ökat med nära 50 procent räknat från december 2008 till december 2009. För de under 25 som är arbetslösa i Nybro är det extra svårt. Här dominerar industrijobben i glas-, trä- och tillverkningsindustrin och det är branscher som drabbats hårt av finanskrisen. Här saknar många unga utbildning eller fullständiga gymnasiebetyg och dessutom är de unga extra många just nu.

- När  man har varit arbetslös ett tag kan det bli svårt att motivera sig till att söka jobb, det säger ungdomshandläggaren Mehran Eghbal i Nybro.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".