Göran Hägglund. Foto: Nick Näslund/SR

Vårdslarv ska straffas hårdare

Det blir strängare påföljder för vårdpersonal som inte sköter sina uppgifter, när den nya patientsäkerhetslagen träder i kraft. Nästa år är det slut med påföljderna erinran och varning för personalen i sjukvården.

I dag behandlas den nya patientsäkerhetslagen av lagrådet. Den som i fortsättningen inte sköter sig blir antingen av med legitimationen eller får arbeta på prov under tillsyn i tre år.

Samtidigt blir ansvarsnämnden en rent administrativ myndighet.

– Vi ska vara klara över att nästan alla med insyn säger att den nuvarande ordningen inte är tillräckligt bra. Vi har varje år 3 000 personer som onödigtvis dödas inom vården. Vi har 100 000 personer som onödigtvis skadas inom vården, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

– Det kostar ofantligt stora pengar, nästan sex miljarder kronor per år. Vi måste se till att vi får ett mer samlat och mer metodiskt arbete, som gör att vi kan åstadkomma en större effektivitet i det här. Socialstyrelsen kommer att ha en central roll i det här sammanhanget.

.


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".