Växjö Stift

Flera konflikter kring biskopen

Som vi tidigare berättat är biskopen Sven Thidevall sjukskriven efter ett gräl med en anställd på stiftet.

Men det är inte första gången som biskop Sven Thidevall hamnar i gräl med anställda.

 Thidevall har stor erfarenhet av konflikter på arbetsplatser. Tidgare arbetade han i Strängnäs stift och hans arbetsuppgifter var just att hantera konflikter och arbetsmiljöproblem.

Men hans arbete var omstritt. I den senaste församlingen protesterade ett 20-tal församlingsbor mot vad de uppfattade som Sven Thidevalls burdusa sätt. En av dem var Tage Klasson. Och han är inte alls förvånad över vad som hänt i Växjö.

– Det hade jag väntat på. Det är något speciellt som gör att han har svårt att dels samarbeta, dels lösa konflikter.

 Den kvinnliga tjänstemannen i Växjö som ska ha knuffat Sven Thidevall har sagt att hon är mycket rädd för honom att att han uppträdde hotfullt. Och även i Strängnäs stift fanns det enskilda personer som sa sig vara mycket rädda för Sven Thidevall och uppfattade honom som hotfull. En av dem blev senare utköpt från sitt arbete. Diskussioner med enskilda personer ledde också till konflikter som slutade i anmälningar. Enligt Tage Klasson anmälde Sven Thidevall till stiftet att han blivit hotad av anhörig till en före detta anställd. Det ledde till att stiftet senare gjorde en polisanmälan, som emellertid avskrevs.

Sven Thidevall vill i dagsläget inte kommentera vare sig den aktuella situationen eller sitt tidigare arbete med hänvisning till polisutredningen.

När han valdes till biskop i Växjö Stft kommenterade han situationen i Strängnäs stift och sa då att det aldrig är lätt att hantera konflikfyllda arbetssituationer men han tyckte ändå att han gjort ett gott jobb i församlingen.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".