Östersjön

Alla länder har godkänt Nord Stream

Det är nu grönt ljus för bygget av gasledningen Nord Stream som skall dras fram på Östersjöns botten från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Som sista berörda instans sa de finländska miljömyndigheterna i dag ja till projektet.

 I morse sa Södra Finlands regionförvaltningsverk ja till projektet och därmed har alla länder visat tummen upp. Bygget kan börja.

Nu kan det här beslutet förstås överklagas, men det är inte alls säkert att det kommer att förhindra byggstarten senare i vår. På finländskt vatten har startskottet egentligen redan gått, då man började spränga bort minor som ligger där gasledningen är tänkt att dras fram på Finska vikens botten.

Men de stora arbetena med att sänka ner rören i vattnen kommer sannolikt att inledas i Östersjöns mitt, i öppet hav. Bland annat isläget och fågellivet gör att man undviker att jobba nära de berörda kustområdena under våren.

Miljömyndigheterna i de länder i vars vatten den ryskägda gasledningen skall dras fram har alltså inte hittat några skäl att stoppa Nord Stream-projektet. Men många miljöorganisationer har protesterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".