1 av 3
Klockan nio i morse samlades personalen på stiftskansliet till ett informationsmöte om biskopen. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 3
Stiftsadjunkt Magnus P Wåhlin tycker att det är skönt att biskopen nu avgår. Arkivfoto: Anna Johansson/SR
3 av 3
Stiftsdiakon Eva Meakin och Ewa Almqvist, ärkebiskop Anders Wejryds pressekreterare. Foto: Anna Johansson/SR
Växjö stift

Lättad personal när biskop avgår

Biskop Sven Thidevalls beslut att avgå möttes av lättnad hos många medarbetare på stiftskansliet. I morse hölls ett informationsmöte för de cirka 50 anställda på kansliet.

– Det känns väldigt skönt. Det ger oss ny luft att andas och möjlighet att blicka framåt och det tror jag inte vi hade kunnat göra med biskopen här.

Varför inte?

– De här tre senaste åren har varit problematiska och det är klart att biskopen har spelat en stor roll i det. Han har inte riktigt haft förmåga att lyssna inåt, säger Magnus P Wåhlin.

Olika reaktioner bland personalen
En efter en kom de anställda ner för trappan i Östraboliden där stiftskansliet ligger. Många var lättade efter mötet där de fått veta att biskop Sven Thidevall beslutat sig för att avgå efter den senaste tidens turbulens. Men andra, som stiftsdiakon Eva Meakin, skickade tankar även till biskopen.

– Jag hoppas att det här ska kunna bli bra så småningom, både för oss och för biskopen, säger Eva Meakin, som hela tiden har haft förtroende för biskopen.

Behöver bearbeta konflikterna
Kanslichef Alf Johansson var den som höll i mötet med de anställda. Han säger att den medarbetare som har varit sjukskriven efter bråket med biskopen nu kommer att återgå till arbetet men att hon liksom de andra kommer att behöva bearbeta de konflikter som har varit.

– Under alltihop finns förstås smärtan och sorgen över att det har blivit så här, säger Alf Johansson.

Och stiftsadjunkt Magnus P Wåhlin konstaterar att stiftskansliet kommer att bli en lugnare arbetsplats framöver.

– Vi har en ny styrelse som vill förändra och jag ser väldigt ljust på framtiden, säger Wåhlin.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Biskopens ansvar

Biskopen har tillsynsansvar för cirka 360 präster och diakoner i Växjö stift. Utöver dessa även 1 000 andra anställda inom stiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".