1 av 2
Lars Friedner är generalsekreterare i Svenska kyrkan.
2 av 2
Växjö stift

Biskop får tre miljoner och ny tjänst

En nyskapad forskartjänst inom Svenska kyrkan och över tre miljoner i lön fram till pensionen. Det är vad Sven Thidevall erbjudits och tackat ja till efter att han avgår som biskop i Växjö stift i sommar.

– Vi har skapat en tjänst som skulle kunna passa för Svens intressen och kunskaper, och det är det han accepterat, säger Lars Friedner som är generalsekreterare i Svenska kyrkan.

Den sista juni lämnar Sven Thidevall tjänsten som biskop i Växjö stift. Han ska då börja sin nya forskartjänst inom Svenska kyrkan - en tjänst som kyrkan centralt har skapat för honom i samband med att han nu avgår. Sven Thidevalls forskartjänst är inte knuten till något universitet och han kommer enligt Lars Friedner att jobba hemifrån. Men exakt vad han ska göra är inte klart än.

– Han är ju en erkänd forskare inom samfundsvetenskap och det hoppas jag att hela kyrkan nu ska kunna dra nytta av. Det har ju varit lite turbulent de senaste dagarna så det har vi inte diskuterat än, säger Lars Friedner.

Sven Thidevall är 61 år och med sig in i sin nyskapade forskartjänst tar han sin biskopslön på 63 100 kronor i månaden fram till pensionen.

– Överenskommelsen innebär att vi ställer den här tjänsten till Svens förfogande fram tills han uppnår pensionsåldern vid 65 år. Så det handlar om fyra år framåt i tiden.

Sammanlagt kommer Sven Thidevall att få drygt tre miljoner kronor i lön fram till pensionen. Och det är Växjö stift som får betala. Men någon tydlig motprestation i den nya forskartjänsten finns inte. Men trots att det här kan tolkas som en form av avgångsvederlag tror Lars Friedner att kyrkans medlemmar i Växjö stift ändå tycker att överenskommelsen är bra.

– Jag tror att de är nöjda med att den konflikt som varit i Växjö stift nu blir löst.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".