Polisens bälteskontroll i Västervik under tisdagen. Foto: Sigrid Ingesson/SR Kalmar.
Kalmar län

Extra bälteskontroller i länet

Om du hör till dem som inte alltid tar på dig bältet när du kör eller åker med i bilen, så kan det löna sig att vara extra noga den här veckan när polisen gör extra kontroller av bältesanvändningen.

Håkan Gustafsson jobbar på polisen i Västervik som hade kontroll under tisdagen och han berättar att det inte är så många som kör utan bälte:

– Det är förhållandevid bra, bältesanvändningen sägs vara 75-80 procent och det har vi fått bekräftat vid vår kontroll i dag, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Den här veckan är det alltså en nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kontrollerar särskilt bältesanvändning och om mopedförare har hjälm. En av poliserna står lite längre fram på vägen och kollar om folk har struntat i bältet och sen stoppar man de som slarvat.

Håkan Gustafsson berättar att det är oftast i morgontrafiken när folk har bråttom till jobbet som de tar flest bältessyndare och struntar man i bältet kan det bli dyrt. För den som inte har bälte på sig eller om passageraren inte har det är 1 500 kronor, om det gäller bar som är under 15 år är bötesbeloppet 2 500 kronor för föraren, efterom det är ett föraransvar.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".