Kalmar

Ingen kan rasta hans hund

84-årige Berner Johnzon i Kalmar fick problem efter att hans hund hade nafsat hemtjänstpersonal i byxbenen. De problemen är borta nu, men ett annat har dykt upp. Efter den 1 mars kommer hemtjänsten inte längre att gå ut med hunden.

Berner Johnzon själv har svårt att gå sen han fick en stroke förra året och särskilt svårt är det i snöväder.

– Jag kommer inte längre än till postlådan, med nöd och näppe.

Så nu har Berner satt upp en annons där han efterlyser någon som kan gå ut med Putte två gånger om dagen men än har han inte fått napp.

– Det kommer kosta pengar också. Det är inte gratis. Trots att man har betalat skatt i hela sitt liv så ska man inte få hjälp på ålderns höst. Det är fruktansvärt, säger Berner Johnzon.

Tidigare har problemet varit att Putte har nafsat hemtjänstpersonal i byxbenen

Men det hände inte ute på promenaderna utan i hemmet och det problemet tycker Berner Johnzon är avhjälpt nu tack vare grindar som kan hålla hunden på avstånd.

– Kommer hemtjänsten nu är det bara att fälla ner grindarna, förklarar han.

Monica Antonsson som är verksamhetschef för hemtjänsten i norra Kalmar förklarar att det inte ingår i socialtjänstlagen att få hjälp med att rasta hunden.

– Vi gjorde ett försök under tre månader men känner nu att vi inte har resurser längre, säger hon.

Och Kalmar kommun går precis som andra kommuner efter en regeringsrättsdom från nittiotalet som säger att man inte får hjälp med husdjur av hemtjänsten. Det anses inte ingå i skälig levnadsnivå.

Men för Berner är hunden jätteviktig, och han kan inte själv ge Putte den motion han skulle behöva.

Astrid Byrman
astrid.byrman@sr.se