Oskarshamn

Ungdomars framtidsbild i fokus

Idag stod utveckling på landsbygden i fokus på en konferens i Oskarshamn. Framför allt diskuterades ungdomarnas bild av framtiden.

- Man känner igen sig väldigt mycket. Ska jag lyckas kanske jag ska åka till en annan stad. Man har fått det inbygt i huvudet från början. Likaså när man skulle välja gymnasie - man började direkt titta på andra städer, säger Matilda Tonentschuk som går i tvåan på Oscarsgymnasiet.

Peter Waara som är professor i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet var en av gästerna på konferensen. Han har jobbat för regionförbundet med just utvecklingsfrågor på landsbygden och hans forskning är inriktad på barn och ungas förutsättningar. Och han vet hur många unga på landsbygden ser på sin framtid.

- Föreställningarna i dag hos många ungdomar är att utvecklingsmöjligheterna inte är så goda. Verkligheten ser helt annorlunda ut, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Ann-Sofie Ottosson
ann-sofie.ottosson@sr.se

Astrid Byrman
astrid.byrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista