Kalmar

Svårare att få färdtjänst

När KLT tog över tillståndsgivningen för färdtjänsten från Vimmerby kommun vid årsskiftet miste Stefan Adolfsson, 56 år i Tuna Falla sin färdtjänst.

Allt fler kommuner lämnar nu över tillståndsgivningen för färdtjänsten till KLT för att få en likartad bedömning över hela länet. Men för Stefan Adolfsson på landet utanför Vimmerby centralort och med bland annat höftskador innebar det att hans färdtjänst drogs in.

- Jag är tvärförbannad och det här liknar ju ingenting, säger han. Jag är sjuk på många sätt, bland annat dåliga höfter och färdtjänsten har fungerat bra hittills, och att jag nu får nej av KLT liknar ingen rim och resor, säger Stefan Adolfsson till Sveriges Radio Kalmar.

Birgitta Calgar på KLT som handlägger färdtjänstärendena i norra länsdelen säger att reglerna är samma nu som när kommunen hade de.

- Men färdtjänsten är ingen socialtjänstfråga utan en ren trafikfråga och Stefan har uppgivit att han kan gå 200-300 meter och då har han inga väsentliga förflyttningsproblem som ger rätt till färdtjänst, säger Birgitta Calgar till Sveriges Radio Kalmar.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se