Kalmar

Nordbalt-kabel grävs ner

De känslor som tidigare rört upp bland boenden i Sandvik verkar nu ha lagt sig, då Svenska kraftnät nu förklarat att den planerade elkabeln kommer grävas ner.

Elkabeln kommer inte att synas förrän den dyker upp i Nybro för att anslutas till de svenska kraftnätet. Det framkom på det samrådsmöte som hölls i går kväll då ett hundratal hade slutit upp, däribland Thomas Henningsson som tidigare var motståndare. Nu har han svängt - trots att kabeln dras utanför husknuten.

- Jag har inget emot en kabel, men en luftburen ledning kan vi inte tänka oss, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Men om kabeln åker ner i backen?

- Då gör det ingenting. För då tar man ju bort strålningen som den ger i mark och liknande. Och så ser man inte den. För det är ju för oss lekmän det viktigaste.

Som planerna är nu kommer kabeln inte att synas från den dyker ner i havet vid Litauens kust och då den kommer upp i Nybro. Och det har allstå lugnat de markägare som annars skulle få en skrymmande kraftledning med höga stolpar på sina marker.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Bakgrund - Nordbalt

NordBalt är en planerad likströmsförbindelse mellan Sverige och Klaipeda i Litauen.

I juli 2009 tecknades ett intentionsavtal mellan Svenska Kraftnät och de lettiska och litauiska motsvarigheterna.

NordBalt ska binda samman de tre baltiska staternas elnät med det nordiska.

Enligt planerna ska den dras till Nybro via Sandvik utanför Kalmar.

Källor: Svenska Kraftnät och Sveriges Radio Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.