Öresundstågen har problem i snön. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Öresundstågen har problem med snön

Öresundstågen, som bland annat trafikerar Kalmar-Köpenhamn, har inte klarat den snörika och kalla vintern. DSB-First som sköter trafiken har tvingats ta in extra personal till sina verkstäder för att hålla trafiken igång.

Men trots att verkstaden jobbat dygnet runt har DSB-många gånger tvingats köra med får få vagnar för att kunna klara alla avgångar. Ett stort problem har varit att snö kommit in under tåget och sedan stört elsystemen när den smält. Också snövallar har orsakat skador som kräver verkstadsbesök.

Irene Lippold är kommunikationschef på DSB-First

– Det fanns en öppning under tågen där snön kom in, säger hon.

Nu har det problemet byggts bort, men tågen har också svårt att klara hård snö. En del framtill på tågen går lätt sönder och måste då bytas ut. Dessutom har man råkat ut för flera älgolyckor när älgarna går upp på spåren för att komma bort från den tjocka snön.

För att komma till rätta med problemen har DSB-Frist satt in extra personal som arbetar med reparationerna. Verkstaden är igång sju dagar i veckan dygnet runt.

Men trots problemen är det få tåg som helt ställts in, Istället kör bolaget hellre med kortare tåg.

– Tyvärr blir det då trängre på tågen så våra kunder få stå och sitta trångt.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista