1 av 2
PRO-kören underhåller på Kvillgården i Högsby. Foto: Sigrid Ingesson/SR Kalmar
2 av 2
Rollatorer parkerade i dagterapirummet på Kvillgården i Högsby. Foto: Sigrid Ingesson/SR Kalmar
Högsby

Frivilliga sökes till äldreomsorgen

Under hösten har Högsby kommun sparat in på äldreomsorgen och flera tjänster har försvunnit på särskilda boenden och inom hemtjänsten. Nu söker kommunen istället frivilliga till den så kallade Väntjänsten för att besöka äldre på särskilda boenden och äldre som har hemtjänst.

De frivilliga behövs för det blir ofta ensamt, säger Gustaf Karlsson som bor på Kvillgården i Högsby.

-Det blir ju ensamhet och apati. När det inte finns någon sysselsättning, säger han.

Gustaf Karlsson på Kvillgården tycker att det är ensamt och att tiden går långsamt. Sen bemanningen i dagterapin försvann på Kvillgården har det blivit värre. Inte för att han brukade väva precis men bara att sitta och lyssna på pratet var trevligt, säger han.

En dag i veckan kommer nu frivilliga från pensionärsorganisationerna PRO och SPF och spelar bingo eller sjunger. Högsby kommun söker nu fler frivilliga som kan komma ut och hälsa på gamla både på särskilda boenden och bland de som har hemtjänst.

-Man kan vilja ha besök hemma, man kan vilja gå på fotbollsmatcher eller gå ut och gå, säger Inger Gustavsson är anhörigsamordnare i Högsby kommun.

Högsby kommun dras med dålig ekonomi och under hösten har man sparat in ett tiotal tjänster inom äldreomsorgen. Neddragningarna innebar också att dagterapin på Kvillgården fick läggas ner och nu ordnar istället frivilliga lite av sysselsättningen för de gamla.

-Blir inte det här ett sätt att ersätta betald personal?

-Jo det kan man ju tycka, säger Inger Gustafsson, anhörigsamordnare i Högsby.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista