Fotboll

Hönsgödsel ska rädda fotbollspremiär

Så snart helgens snöoväder är över kommer hela Fredriksskans i Kalmar att snöröjas både på publika ytor och på själva fotbollsplanen. Hönsgödsel och fiberduk ska sedan hjälpa till att få planen spelbar till allsvenska premiären 13 mars mellan Kalmar FF och IFK Göteborg.

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitée räknar trots den snörika vintern med att den allsvenska premiären ska kunna genomföras enligt de ursprungliga planerna.

Det innebär spel på gräs på Fredriksskans i Kalmar om tre veckor den 13 mars. Så snart helgens förväntade snökaos är över börjar ett omfattande arbete med att röja bort snön säger kommunens planansvarige Kenneth Fritz.

– Vi vågar inte ta bort allt snö på gräset som då riskerar att skadas.

Plogen kommer därför att lämna ett par centimeter snö och sedan kommer kornad hönsgödsel att strös över spelplanen. Gödseln hjälper först till att få bort snön och sedan göda gräset.

– Det kommer inte att lukta hönsgödsel i centrala Kalmar försäkrar Kenneth Fritz.

När snön har smält kommer en fiberduk att läggs ut för att skynda på gräsväxten men något värmettält räknar inte Kenneth Fritz med att hinna sätta upp.

Förhoppningen är att det sedan blir mest uppehåll och någon eller några plusgrader.

Om matchen går att genomföra i Kalmar får publiken räkna med att det kommer finnas en del snö kvar inne på arenan och publiken får räkna med att plumsa genom en del snö.

– Kommer det mycket mer snö efter att planen röjts och täckts med fiberduk då får vi ge upp säger han och matchen flyttas då till konstgräs i Norrköping.

Janne Rindstig
jan.rindstig@sr.se