Nya sminket mineralpuder inget nyhet

Det nya sminket mineralpuder som marknadsförs som en helt ny och naturlig produkt ifrågasätts av hudforskare som inte ser det som nytt och det kan till och med ge allergireaktioner.

Mineralpuder är en produkt som parfymbutikerna säljer allt mer av och till och med på hudvårdssalonger används det i samband med behandling.

Det nya pudret är inte bara snyggt och täckande för den som vill känna sig vacker, det ska dessutom vara bra för huden och många hudterapeuter rekommenderar det numera till personer med hudproblem.

Marie Lodén aom är en av landets främsta hudexperter menar att det ingen större skillnad på det nya mineralpudret och gammalt vanligt täckande puder:

- Jag tror att det finns många likheter med gammalt vanligt täckande puder säger hon men det är väl ett nytt sätt att uttrycka sig. Det är ett slags mode.

Rent och Naturligt - är uttryck som de dyraste och finaste märkena säljer sig med  och enligt hudexpert Marie Lodén är det också bättre med pudrets större partiklar som inte tar sig in i huden, däremot kan till exempel spår av föroreningar i metallerna ge nickelallergi och zink kan vara uttorkande.

- Det finns heller inga direktiv för vad som är en ren mineralprodukt säger Marie Lodén till Sveriges Radio Kalmar.

Erika Norberg
erika.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".