1 av 2
Fiskebåtarna kommer inte ut ur Bläsinge hamn. Foto: Elin Ericsson/SR Kalmar
2 av 2
Bläsinge

Isen stoppar fiske på Öland

I Bläsinge hamn på östra Öland täcks hamnen av ett tjockt lager is. Fiskebåtarna ligger fastfrusna i hamnen vilket gör det omöjligt att komma ut och fiska.

Den tjocka isen i Bläsinge hamn hindrar alltså fiskarna från att få ut sina båtar ur hamnen.

- Sen har vi haft väldigt lågt vatten så vi har inte kunnat bryta i hamnen. Har det då varit så vi skulle ha försökt så har vattnet försvunnit och då har vi helt enkelt haft problem att komma ur hamnen. Det har varit lite motigt, säger fiskaren Ronny Karlsson.

Som heltidsfiskare tär det mer och mer på ekonomin ju längre tid det tar innan isen smälter och det går att fiska igen. Ronny som helt livnär sig på fisket tycker att en sån här vinter är tuff.

-Ja man får ju vara som de säger en överlevnadskonstnär. Man får dra in på det mesta och är det så att man inte klarar det så får man låna helt enkelt. Det är bara att hoppas att sen när isen bryter upp så blir det fiske. Så det är tuft, det är det.

Ronny är nere i hamnen och kollar så att värmen fungerar på båten och att inget har frusit sönder. Han säger att båtarna är ganska tåliga, men man ska passa sig för is vid propellern annars kan den böjas.

- Det gäller att hålla rent vid roder gejer, för blir det högvatten och dom höjer sig och isen blir för tung så fristar ju de grejerna.

Ute på isen bredvid sin båt står Bert Ericsson och hugger loss isen vid rodret.

- Det är nog en 40 centimeter is skulle jag tro. Dessutom är den dubbelbottnad, det har frusit och sen kommit mer vatten och sen frusit igen. Men den börjar så sakteligen att ge med sig nu på onsdag för att på onsdag är det Mattias. Och det är Mattias isrivaren, det står i bondepraktikan, säger Bert Ericsson och ler.

Elin Ericsson
elin.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista