Kalmar län

Inte nattsvart om statliga jobb

De statliga arbetstillfällena i Kalmar län har inte blivit så många färre som man skulle kunna tro. En genomgång som Sveriges Radio Kalmar gjort visar att flera myndigheter istället nyanställt men det skulle kunnat bli ännu fler om möjligheten att flytta jobb från andra delar av landet hit utnyttjades bättre.

Hotet mot statliga arbetstillfällen i länet har duggat tätt senaste åren, senast länsrätten som försvann, också länsstyrelsen har tappat arbetsuppgifter, och flera myndigheter har lagt ner eller krymt närvaron i mindre kommuner.

Men en rundringning till hälften av dom nästan tjugo statliga myndigheter som finns representerade länet visar att nedgången vägs upp av att flera av dom lyckats knyta till sig nationella uppdrag, som Försäkringskassan och Skatteverket som idag har 260 personer vid sina kontor i Kalmar och Västervik.

- Just nu kan vi säga att Skatteverket i Kalmar län har flera anställda än för några år sen och det har att göra med att vi håller på med hushållstjänster och ROT-avdrag, säger kontorchef Mattias Karlsson.

Det totala antalet statliga jobb som visserligen rört sig något låg kvar på runt 3300 för ett år sen vilket är samma antal som hösten 2005.

En av vinnarna är CSN som handlägger studiemedel och ett tag var nedläggninghotat men för för några år sen dubblerade sin personal till 40 personer efter en medveten regionalpolitisk satsning minns kontorschef Karin Birgersdotter.

- Självklart kan man styra en hel del och få arbetsplatser i en del av landet genom att se över hur den statliga sektorn ser ut, säger hon.

Även kronofogden i Kalmar har gynnats av en motsvarande flytt av uppdrag efter direktiv uppifrån.

Men det är också dom enda exemplen vi hittar på en medveten strategi för att gynna Kalmar län som har betydligt färre statliga jobb än riksgenomsnittet, bara 3 procent jämfört med 5 procent av den arbetsföra befolkningen.

Istället för att kräva att det byggs upp en helt ny myndighet i länet som det ofta görs kanske framgångsreceptet därför istället vore att fokusera på dom som redan finns här. Flera av de som Sveriges Radio Kalmar har också bekräftat att de har kapacitet att växa om de får mer resurser och uppdrag.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Anställda inom statlig förvaltning i Kalmar län i november månad:

år 2004: 2912

år 2005: 3369

år 2006: 3533

år 2007: 3435

år 2008: 3288

Källa SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".